Losail • FP2 - FP3
Όπως εξηγήθηκε σε χθεσινή ανάρτηση αφορώσα το FP1, τα όσα φάνηκαν στο πρώτο σκέλος της χρονιάς υπήρξαν μερικώς απατηλά.
Όπως το ίδιο συνέβη και με το FP3 σήμερα. Στριφογύριζαν ασκόπως με σκληρές γόμες και το μόνο κέρδος ήταν «να γράψουν χιλιόμετρα», προερχόμενοι όλοι από τετράμηνη διακοπή.
Ο Miller είχε μια καρμπόν πτώση με το FP1 και μαζεύτηκε στο box παρακολουθώντας τους υπολοίπους (όπως έπραξε το ίδιο και χθες).
Στο δεύτερο (βραδινό) χθεσινό σκέλος τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους. Δεν ήταν ένα συνηθισμένο σκέλος δοκιμών. Είχε «ελαφρώς» ύφος Q2. Έχοντας οι πάντες στο μυαλό τους ότι το FP3 θα εξελιχθεί σε συνθήκες FP1, υπερέβαλαν εαυτόν ούτως ώστε να διασφαλίσουν μια θέση στην δεκάδα του Q2.
Αποτέλεσμα;; Οι 16 πρώτοι αναβάτες στο ίδιο δευτερόλεπτο! Τελικώς, η δεκάδα έδειξε ότι τα Ducati λατρεύουν την πίστα, τα τέσσερα Yamaha έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο ποσοστό, η Aprilia και ο Aleix τα πάνε περίφημα, ο Rins και η Suzuki ακολουθούν τα πατήματα και την κληρονομιά του Brivio («σπεύδε βραδέως») και τέλος ο ενθουσιασμένος Pol άφησε εκτός δεκάδας τον περσινό πρωταθλητή για 13 εκατοστά του δευτερολέπτου, αφήνοντας άναυδους τους δημοσιογράφους όταν δήλωσε χαρούμενος για την δεύτερη χθεσινή του πτώση.
«Έπεσα ψάχνοντας τα όρια και τα βρήκα. Τώρα ξέρω!» ήταν η αποστομωτική του απάντηση...
Ας σημειωθεί ότι ο Miller πέτυχε χρόνο μόλις επτά χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερο από το απόλυτο ρεκόρ της πίστας που κατέχει ο Marquez από το 2019.
Αντιθέτως η ΚΤΜ δείχνει να έχει πολλαπλά προβλήματα στην συγκεκριμένη πίστα, όμως σήμερα ο Herve Poncharal, μιλώντας στον Simon Crafar, δήλωσε ότι η όλη εικόνα ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Προσπαθούν μεν να βελτιώσουν ό,τι βελτιώνεται, όμως κρατούν τον πήχη χαμηλά. Πάντως, εξέφρασε τις άριστες εντυπώσεις του από την έως τώρα συνεργασία του με τον Petrucci, ο οποίος ξαναβρήκε το χαμόγελό του μετά τις περσινές δύσκολες στιγμές του στην Ducati.
• Στο στρατόπεδο των μπλε υποβόσκει η ανησυχία της εκκίνησης. Πέραν της σαφούς υπεροχής των κόκκινων στις ευθείες, τα Ducati υπερτερούν και στις εκκινήσεις. Οι μοτοσυκλέτες τους διαθέτουν «μηχανισμούς εκκίνησης» εμπρός – πίσω, ενώ η Yamaha μόνον πίσω. Ειδικά για τον Vinales το πρόβλημα πέρσι ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εξ’ ου και οι δεκάδες δοκιμές του εκκίνησης κατά την διάρκεια των χθεσινών και σημερινών ελεύθερων δοκιμών. Ο Ισπανός αναβάτης έχει κι ένα δίκιο παραπάνω, διότι πέρσι που η Μ1 δεν είχε μηχανισμό εκκινούσε με την ψυχή στο στόμα και στο δεύτερο μισό του αγώνα τα πήγαινε περίφημα, αλλά ήταν ήδη αργά (όπως πολλές φορές εμπράκτως απεδείχθη).
Ο Quartararo επιβεβαιώνει την δυσκολία, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι οι αργότεροι του grid στις εκκινήσεις. Aprilia, Ducati, Honda και ΚΤΜ διαθέτουν μηχανισμούς εμπρός – πίσω (με διαφοροποιήσεις του ενός από τον άλλον ως προς την φιλοσοφία λειτουργίας). Ο μηχανισμός της Yamaha χαμηλώνει το πίσω μέρος και η απουσία τέτοιου για το μπροστινό περιπλέκει την κατάσταση.
Γενικότερα, οι πίσω μηχανισμοί ελέγχονται ηλεκτρονικά και δεν χρησιμοποιούνται μόνον στην εκκίνηση, αλλά και σε κάποια σημεία της εκάστοτε πίστας (αναλόγως του σχεδιασμού της), ενεργοποιούμενοι κατά βούλησιν από τον αναβάτη, βελτιώνοντας κυρίως το traction.
• Στους κόλπους της Aprilia κυκλοφορεί έντονη αισιοδοξία. Ο λόγος είναι (πέραν της εξαιρετικής βελτίωσης στην συνολική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας) η προσέγγιση και οι διαπραγματεύσεις με τον Dovi. Κατ’ αρχήν ορίστηκαν τριήμερες δοκιμές στις 12 Απριλίου στην πίστα της Jerez. Φαίνεται όμως ότι όσο ο Rivola επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, τόσο οι προσπάθειες του ιταλικού εργοστασίου εντείνονται.
Η ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η Aprilia ήδη οργανώνει για τον Μάϊο δεύτερο τεστ με τον Ιταλό αναβάτη στην πίστα του Mugello.
Επιπλέον, το επιτελείο της ομάδας είναι σε διαδικασία εύρεσης χρηματοδότη, ο οποίος θα αναλάβει την αμοιβή του Andrea, ούτως ώστε να ενταχθεί στην ομάδα για το υπόλοιπο της χρονιάς στην θέση του Savadori, μετά τις δοκιμές στο Mugello.
Άλλωστε θεωρείται αδιανόητο ότι η Aprilia δεν θα μπορέσει να βρει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την αμοιβή του Andrea Dovizioso. Σε τελική ανάλυση, η επένδυση στον Ιταλό αναβάτη θα αποδειχθεί φθηνότερη από το να προσπαθούν να βρουν απόδοση αποκλειστικά μέσω της μηχανολογίας. Η εμπειρία του Dovizioso και το έντονα αναλυτικό του μυαλό μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης και να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για να γίνει η RS-GP πραγματικά ανταγωνιστική.
Γιατί ο Dovi απαιτεί υψηλή αμοιβή για τις υπηρεσίες του ενώ αυτή είναι η μοναδική του ευκαιρία να επιστρέψει;; Πέραν των εξελικτικών του ικανοτήτων και της πολύχρονης εμπειρίας του, μια υψηλή αμοιβή αποτελεί δείγμα δέσμευσης του εργοστασίου όχι μόνον με τον Dovi αλλά και με το ίδιο το project. Εάν η Aprilia είναι διατεθειμένη να επενδύσει μεγάλο χρηματικό ποσό σ’ έναν κορυφαίο και έμπειρο αναβάτη δεν έχει νόημα να τσιγκουνευτούν στην έρευνα και εξέλιξη της RS-GP.
Συνεχίζεται (μετά τις κατατακτήριες)...